Dintii strambi si ortodontia

a. La ce fel de probleme dau naştere înghesuirile dentare? Cel puţin trei tipuri: 1) probleme legate de aspect; 2) afecţiuni funcţionale, care cuprind dificultăţi de mişcare a maxilarelor (durere şi incoordonare musculară), dificultăţi de masticaţie, defecte de pronunţie şi articulare a cuvintelor; 3) creşterea riscului de rănire din cauza dinţilor ieşiţi în afară şi, de asemenea, creşterea riscului apariţiei afecţiunilor periodontale (afecţiuni ale gingiilor) şi a cariilor dentare, precum şi a deteriorării şi a eroziunii dentare cauzate de malocluzie.

b. Corectarea acestor probleme se face cu ajutorul dispozitivelor ortodontice.

c. Ortodonţia poate fi definită drept „ramura stomatologiei care se ocupă cu supravegherea, îndrumarea şi corectarea structurilor dentofaciale aflate în faza de creştere sau la maturitate“.

d. „Numărul mare de americani cu dinţi deplasaţi şi cu maxilare deformate, poate fi consecinţa foarte rafinatei noastre alimentaţii.“(The New York Times)  Ideea este că o alimentaţie care necesită o masticaţie viguroasă „stimulează dezvoltarea maxilarului (rezultatul fiind un spaţiu suficient de mare pentru dinţi, evitându-se îngrămădirea lor), favorizează un bun aliniament al dinţilor permanenţi şi coordonează dezvoltarea feţei şi a cavităţii bucale“. Savanţii s-au străduit să confirme această teorie hrănind nişte maimuţe cu alimente tari, iar altele cu alimente moi. Rezultatul? Cele cu o alimentaţie solidă au avut mult mai puţine „malformaţii ortodontice“.

e. În ortodonţie se aplică anumite forţe asupra dinţilor sau a structurilor care îi înconjoară. Acest lucru se realizează prin intermediul aparatelor făcute la comandă, care corectează defectele specifice fiecărui pacient, împingând dinţii sau chiar oasele în poziţia corectă.

f. Teoretic, oricine se poate obişnui cu un aparat ortodontic.

g. Ortodonţia nu este numai pentru copii.

h. Durata tratamentului va varia în funcţie de gravitatea afecţiunii şi de tehnica folosită — mai multe luni, poate chiar ani.