De ce sa mergem la stomatolog?

 

De ce NU mergem la stomatolog? Unii pur şi simplu neglijează examenul stomatologic. Alţii au reţineri din cauza costurilor ridicate. Multora însă le este frică de dentist. Ce ne ajută să trecem peste aceste „obstacole? Trebuie să ştim că:

  • Dentiştii au obiectivul de a alina durerea, nu de a o provoca. Tratamentele stomatologice nu mai sunt experienţele traumatizante pe care şi le amintesc probabil bunicii noştri
  • Frezele de mare viteză, precum şi anestezicele topice şi locale le permit în prezent dentiştilor să efectueze majoritatea operaţiilor medicale fără să-i cauzeze pacientului durere sau disconfort prea mari. Cunoaşterea fiecărei etape a tratamentului va alunga într-o oarecare măsură frica de dentist. Rugaţi-l să vă explice în ce constă fiecare etapă a tratamentului.
  • Făcându-vă acum un control, veţi evita eventualele probleme şi cheltuieli de mai târziu.
  • Dentistul încearcă, în colaborare cu pacientul,  să contracareze efectele plăcii bacteriene, o peliculă moale de resturi alimentare ce asigură un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Acestea transformă zahărul în acizi care atacă smalţul dentar, făcându-l poros. Caria apare când zona poroasă se sfărâmă, formându-se o cavitate. În acest stadiu, caria nu provoacă disconfort. În schimb, când caria ajunge la pulpa dintelui, durerea este cumplită. Dacă nu este atent înlăturată prin periaj, placa se întăreşte devenind o depunere calcifiată, numită tartru. Gingiile pot să se inflameze şi să se retragă.
  • E recomandabil să facem controalele stomatologice regulate: cel puţin o dată sau de două ori pe an, în funcţie de starea dinţilor
  • Dinţii bolnavi vă pot afecta calitatea vieţii.
  • Sănătatea dinţilor are un rol important în sănătatea întregului organism.